Cand vine vorba de momeli flotante, pop-upurile sunt din punctul meu de vedere cele mai versatile si prinzatoare. Chiar daca in vremurile noastre observ cu tristete pe retelele sociale zeci de monturi de pop-up realizate in diverse stiluri, cat mai complicate si mai ciudate, care atrag vizual prin modul de legare din ce in ce mai multi pescari. Subliniez, atrag pescarii.
Nu prea inteleg de ce se intampla asta si pescarii au tendinta de a complica toate lucrurile, insa eu unul de cand pescuiesc modern la crap, nu am folosit mai mult de 4-5 tipuri de monturi de pop-up. Daca am folosit mai multe tipuri, am facut-o strict pentru a testa eficienta lor in anumite situatii, fara sa le folosesc intr-un mod constant. Consider ca este important sa pescuim cu monturile care ne produc cele mai multe trasaturi, nu cele mai multe vizualizari, distribuiri sau comentarii pe facebook.
Astfel ca am facut un top 3 al celor mai eficiente monturi de pop-up pe care le-am folosit de-a lungul timpului.
Classic pop-up rig
Chiar daca un top se incepe de obicei descrescator, de la cel mai slab la cel mai bun, eu am inceput invers . Aceasta este cea mai simpla si eficienta montura de pop-up pe care am folosit-o. Cel mai important aspect aici este sa gasim exact echilibrul intre marimea si flotabilitatea pop-upului cu marimea si greutatea carligului.Sunt cazuri cand si rigiditatea firului de legat poate afecta modul de asezare al pop-upului. Chiar daca este cea mai simpla montura de pop-up, modul de asezare in apa a carligului iti permite sa o folosesti in multe feluri si combinatii. Cel mai des o folosesc cand pescuiesc cu momitoare, monturi scurte, realizate cu fir moale, suplu si carlige mici. De cele mai multe ori folosesc Mini Pops 8mm cu carlige Gamakatsu Specialist R nr.8 . Pentru partidele scurte o consider cea mai eficienta metoda.Cand pescuiesc la cteno, ori pe salbatic, de cele mai multe ori adaug in capul unui pop-up Classics ( Ananas & N-butyric sau Scopex ) o boaba de porumb preparat sau uscat, echilibrand totul ca modul de asezare sa fie ceva mai agresiv, foarte usor de aspirat, cu carligul in ochet.Atunci cand fac un pescuit dupa crap, folosind plumb si atasand carligului un saculet PVA umplut cu Amestec Sac Solubil Capsuna ori Porumb Dulce, sau cu pelete si vreau ca montura cu pop-up sa nu fie foarte agresiva si totul sa fie cat mai camuflat, atunci aleg ca pop-upul ( Pruna cu Piper sau Capsuna ) si asezarea carligului sa fie ca in imaginea alaturata.
Ronnie rig
Una dintre cele mai cunoscute monturi de pop-up din ultima vreme, fiind folosita si sub numele de Spinner Rig ( pentru ca tot ansamblul, de la pop-up si pana la carlig se poate roti liber ). O consider o montura nu foarte subtila, avand o asezare pe substrat destul de agresiva. Modul de legare il gasiti in articolul Ronnie Rig.Chiar daca modul de a sta pe substrat il consider a fi unul selectiv. Montura din punctul meu de vedere nu se adreseaza crapilor de toate marimile ( lucru pe care il pot spune monturii clasice ) ci mai mult celor de talie ceva mai mare, fiind ceva mai greu de aspirat de catre pestii mici. Initial se lega cu o agrafa rapida, lucru care nu prea facilita folosirea carligelor mici.
Ba chiar, cand am folosit pentru primele dati montura, am legat-o cu carlige de 7-8 curve shank si cu pop-upuri de 11-12mm si am avut ceva rateuri. Lucru care m-a facut sa nu o leg cu carlige mai mici de 6.Apoi au aparut mai multe tipuri de varteje spinner samd, de o greutate redusa, care faciliteaza folosirea pop-upurilor mai mici. La aceasta montura este importanta alegerea corecta a pop-upului in conjunctie cu marimea carligului. Nu folositi pop-upuri mari, cu carlige mici. Veti avea rateuri.O consider mult mai eficienta in cazul pescuitului plantat decat cel lansat si fata de montura clasica de pop-up are avantajul faptului ca poate fi legata cu orice tip de fir ne dorim. Astfel, Ronnie Rig poate fi legata cu fir rigid, moale, combi, in functie de stilul de pescuit si de eficienta lui.
Pop-shot rig
Nu am folosit-o foarte des, insa am avut situatii cand a dat rezultate mult mai bune decat alte monturi de pop-up. Totul tine de tipul de substrat. Chiar daca cel mai des incerc montura clasica de pop-up, am observat ca atunci cand am de-a face cu un substrat “ostil” de hranire, poate da rezultate foarte bune.Special am spus substrat “ostil” de hranire, nu pentru ca ar exista raci inarmati sau bombe sub apa, ci aici ma refer la un substrat pe care crapii nu se hranesc in mod obisnuit, cand gasesc greu momeala noastra, sau cand nada data de catre noi nu isi pastreaza proprietatile si devine deranjanta pentru crapi.Astfel de cazuri sunt atunci cand pe zona pe care pescuim este un mal sulfuros, puturos, cand pescuim pe o zona cu iarba, vegetatie, tocatura de stuf ori cand pe substrat sunt frunze multe. Cu alte cuvinte, pe zone pe care o momeala ridicata cativa centimetri de pe substrat da rezultate mai bune si este aspirata mai usor.
M-am intalnit cu astfel de situatii cand pe standul pescuit nu am gasit zone curate, tari pe care sa imi plasez monturile si de pe care, crapii sa gaseasca momelile mai usor.
Acestea sunt cele 3 monturi de pop-up pe care le-am folosit cel mai des in partidele de pescuit realizate si care mi-au dovedit o eficienta mult mai buna decat altele. Asa ca, va sfatuiesc sa pescuiti cat mai simplu, si sa o faceti cu monturile care v-au dat cele mai bune rezultate, chiar daca moda actuala intre pescarii internauti este de a lega la prima partida de pescuit, ultima inventie in materie de monturi gasite in imaginile de pe retelele sociale.